Eko żywność — warto czy nie?

Eko żywność — warto czy nie?

Zakupy spożywcze wiążą się obecnie z wieloma możliwościami wyboru. Można kupować nie tylko produkty pochodzące z najdalszych zakątków świata, ale też wybierać między żywnością konwencjonalną i ekologiczną, przy czym ta druga zwykle oferowana jest w sklepach z wyłącznie asortymentem eko. Czy warto stawiać na takie produkty? Sprawdź!

Co to znaczy, że żywność jest eko?

Produkty ekologiczne są bezpieczne dla środowiska i ludzi. W przypadku artykułów żywnościowych oznacza to, że pozyskuje się je bez użycia chemicznych składników, jak nawozy, promieniowania jonizacyjnego czy modyfikacji genetycznych. Dzięki temu nie szkodzą ludziom i środowisku. Eko żywnośćnie zawiera pestycydów i metali ciężkich —  głównie jeśli chodzi o rośliny. Mięso zaś nie miało styczności z GMO, wolna od niej jest m.in. pasza podawana zwierzętom. Ponadto w przetworach nie ma konserwantów i innych chemicznych dodatków. Po takie produkty sięgają zatem osoby zatroskane o stan środowiska, ale też chcące dbać o swoje zdrowie.

Naturalny zapach i smak

Brak modyfikacji genetycznej czy chemicznych dodatków sprawia, że produkty żywnościowe mają naturalny zapach, smak i konsystencję. Od razu można to poczuć —  warzywa czy owoce smakują lepiej, wiele osób pamięta takie ich walory z dawnych lat, kiedy to powietrze było czystsze i mniej było współcześnie wszechobecnej chemii. Wyroby takie zatem na pewno warto wybierać.

Co z ceną?

Jak nietrudno się domyślić, jedzenie ekologiczne jest droższe niż zwykłe, pozyskiwane drogą konwencjonalną, ponieważ trudniej jest je uzyskać, wymaga to więcej czasu, a plony są, przez brak nawozów, niższe. Na pewno jednak artykuły takie są warte swojej ceny. Poza tym dobresklepy ze zdrową żywnością dbają, by plasować ją na odpowiednim poziomie. Można też znaleźć inne sposoby na oszczędności, na przykład starać się nie wyrzucać jedzenia.