Portal AGD z poradami nt. obsługi, serwisu i naprawy sprzętu AGD: piekarników, kuchenek gazowych i elektrycznych, płyt ceramicznych, zmywarek oraz pralek.

Porady

Z jakiego mleka i w jaki sposób wytwarza się prawdziwe sery góralskie?

Z jakiego mleka i w jaki sposób wytwarza się prawdziwe sery góralskie?

Podhale i Beskidy słyną z różnych przysmaków wytwarzanych z mleka owczego, ale też z krowiego. Nie są to jednak znane wszystkim, ogólnodostępne twarogi lecz wyroby o wyjątkowym smaku, którymi warto się delektować. Chcesz wiedzieć, kto i jakimi metodami je wyrabia? Zapoznaj się z tekstem!

Jakie rodzaje serów góralskich można znaleźć na Podhalu?

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o oscypkach, a niemal każdy, kto odwiedzał górskie regiony, miał też możliwość ich popróbowania. Nie jest to jedyny rodzaj serów, jakie można spotkać w górach. Sporą popularnością cieszą się także mające ponad 200-letnią historię korbacze. Są to wyroby o nitkowatej strukturze. Produkuje się je z mieszanego mleka krowiego i owczego. Często goszczą one na stołach weselnych tego regionu, jako prawdziwy przysmak. Nie można również zapomnieć o bundzu, dostępnym w wersji naturalnej, wędzonej, a także z różnymi dodatkami.

Czy w prawdziwych serach z gór są konserwanty?

Absolutnie nie! Sery góralskie wytwarzane są od pokoleń naturalnymi metodami przez baców. Do ich produkcji wykorzystuje się jedynie mleko krowie, owcze i w niektórych serach także kozie. Mogą one mieć dodatek podpuszczki, a swoją trwałość uzyskują poprzez umiejętne wędzenie. Warto też dodać, że wytwarza się je ręcznie i formuje w specjalnych, różnej wielkości formach.

Jakie potrawy można stworzyć z tych serów?

Z pewnością, będąc w górach, wiele osób miało okazję spróbować zapiekanki czy placków ziemniaczanych z oscypkiem. Jednak serów góralskich można też używać do:

  • sałatek,
  • dań z makaronem,
  • przekąsek

i wielu innych potraw inspirowanych regionalną kuchnią podhalańską. Wiele osób uważa, że oscypki czy korbacze najlepiej smakują same lub np. z dodatkiem żurawiny, gdyż wtedy można poznać ich prawdziwy smak.

Gdzie można kupić takie sery?

Wiele rodzajów serów z Podhala jest dostępnych w niektórych sklepach spożywczych. Chcąc jednak mieć pewność, że faktycznie zostały tradycyjnie wyprodukowane, najlepiej znaleźć internetowy sklep specjalizujący się w ich sprzedaży. Masz ochotę na oscypek? Poszukaj sklepu online i złóż zamówienie!