Portal AGD z poradami nt. obsługi, serwisu i naprawy sprzętu AGD: piekarników, kuchenek gazowych i elektrycznych, płyt ceramicznych, zmywarek oraz pralek.

Porady

Gdzie można spróbować prawdziwych serów góralskich?

Gdzie można spróbować prawdziwych serów góralskich?

Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek wyjazd w góry bez spróbowania tamtejszych, wyrabianych zgodnie z tradycją przysmaków z mleka owczego lub owczego mieszanego z krowim. Mają one specyficzny, wytrawny smak i wyjątkowy aromat. Jeszcze do niedawna można je było kupić tylko w górach. Przeczytaj tekst i dowiedz się, jak są one wyrabiane!

Jakie cechy serów góralskich sprawiają, że są one tak lubiane?

Wyroby te cenione są przede wszystkim za wyjątkowy smak i aromat. Decydują o nich tradycyjne metody produkcji, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Mają one zdecydowany, lekko wytrawny smak, przyjemny zapach i doskonale smakują zarówno same, jak i w różnych potrawach. Do najbardziej znanych należą oscypki i korbacze, ale wielu osobom z pewnością posmakowałyby także:

  • bryndza podhalańska,
  • bundz, 
  • ser kozi z ziołami. 

Czy wyroby te można znaleźć jedynie w górach?

Obecnie nie trzeba już jechać na Podhale czy w Beskidy aby ich posmakować. Sery góralskie sprzedają również sklepy spożywcze w całym kraju. Jednak najlepiej smakują te świeżo wyrabiane, wabiąc zapachem. Pragnąc spróbować prawdziwych, świeżych wyrobów, wystarczy znaleźć sklep internetowy specjalizujący się w sprzedaży tych przysmaków. Co więcej, w ofercie można znaleźć różne wersje serów, zarówno naturalne, jak i z różnymi przyprawami i ziołami.

Jakie dania można przygotować z serów góralskich?

Wiele osób uwielbia spożywać te sery bez żadnych dodatków, gdyż wówczas da się poznać ich prawdziwy smak. Jednak można je też dodawać do wielu potraw, takich jak:

  • sałatki,
  • makarony,
  • zapiekanki

i wielu innych. Jednymi z najbardziej znanych dań z serami góralskimi są zapiekanka oraz placki ziemniaczane z oscypkiem. 

Jakie są ceny tych wyrobów?

Koszt zakupu różni się w zależności od tego, czy jest to ser z mleka krowiego, czy owczego. Poza tym należy wziąć pod uwagę fakt, że do produkcji nie używa się maszyn, dlatego są one droższe od serów produkowanych w mleczarniach. Masz ochotę na pyszny, wędzony oscypek góralski? Znajdź sklep online i dokonaj zakupu!